Ukrajina: Tymošenkovej dcéra vyzvala Konres, aby pomohol vyslobodiť jej matku

18.05.2012 Celý región

Kyjev 18. mája (TASR) - Dcéra uväznenej bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej vyzvala americký Kongres, aby pomohol vyslobodiť jej matku. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá.

Jevhenija Tymošenková to povedala v utorok na videokonferencii s predstaviteľmi kongresového výboru pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. "Žiadame vás iba o to, aby ste pokračovali v nátlaku. Prosím, neopustite nás," citovala Tymošenkovej dcéru ruská agentúra Interfax.

Tá ďalej pripomenula, že podmienky, v akých sa jej matka nachádza vo väzbe, nie sú bezpečné a porušujú základné ľudské práva. Apel Jehvenije Tymošenkovej americkému Kongresu prišiel krátko po tom, čo predstavitelia väznice, kde opozičnú líderku väznia, odmietli tvrdenia o zlom zaobchádzaní s tým, že jej súkromie je rešpektované a nachádza sa pod dohľadom iba dvoch dozorkýň.

Líderku prozápadnej Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili vlani na sedem rokov väzenia za prekročenie premiérskych právomocí, čo Západ odsúdil ako politicky motivovaný verdikt.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región